torstai 10. maaliskuuta 2011

Moni kakku päältä kaunis...

...mutta tämä kirja on sisällöltäänkin yksi vaikuttavimmista, jonka olen koskaan lukenut. Minusta tuli Sylvia Plath-fani lukiossa, jossa kirjoitin esseen hänen kirjastaan Lasikellon alla. Sylvian traaginen kohtalo kosketti minua: hän oli erittäin lahjakas kirjoittaja, joka elinaikanaan ehti julkaista vain runokokoelman. Lasikellon alla ja toinen runokokoelma julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen. Kuollessaan hän oli vasta 31-vuotias.

Lahjakas Plath sairastui nuorena masennukseen, ja hän kertoo omakohtaisia kokemuksiaan kirjan päähenkilön Estherin kautta. Plath sairastui masennukseen jo nuorena ja yritti itsemurhaa. Saatuaan hermoromahduksen hän joutui mielisairaalaan.Kirjassaan hän käsittelee juuri tätä aikaa. Kirjan loppu jää toiveikkaan avoimeksi, ja Plathista tiedämme, että hän parani ja muutti Englantiin opiskelemaan. Siellä hän rakastui runoilija Ted Hughesiin, meni naimisiin ja sai lapsia. Mies oli itsekeskeinen pettäjä, ja 31-vuotiaana masentunut Plath riisti oman henkensä. Kirjasta huokuu hänen oma kokemuksensa, enkä ole kokenut samanlaista minkään muun kirjan suhteen. Suosittelen. Kun aloin etsimään suomenkielistä kirjaa totesin sen olevan melko vaikea urakka - divareista kysyttäessä siitä oltiin valmiita maksamaan hyvinkin. Onneksi oma kappaleeni löytyi lopulta huutonetistä. Ulkoasultaan kauniimman version sain syntymäpäivänä Emmiltä, kirjan kansi on yksi kauneimmista ikinä.

1 kommentti:

  1. Samaa mieltä, ihana kansi! Kirjaa en ole lukenut, mutta tämän kirja-arvostelun perusteella kyllä kiinnostaisi kovasti!

    VastaaPoista